top of page
  • Heartbeat Riding

CPL – Chronisch Progressief Lymfeoedeem


In de vorige blog hebben we het gehad over het lymfesysteem en oedemen. Nu wil ik jullie graag meer vertellen over CPL. Er wordt veel onderzoek gedaan naar deze nare aandoening en er zijn veel verschillende meningen, resultaten en adviezen uitgebracht. Zelf heb ik ook mijn eigen ervaringen met CPL bij mijn eigen paard Loewie. Ook die wil ik met jullie wil delen, maar zal het daarnaast zo algemeen mogelijk houden.



CPL is geen mok

Heel lang werd er gezegd dat CPL een vorm van mok was. Tegenwoordig is er meer bekend en komt het heel veel voor bij koudbloeden en friezen. Wat hebben deze twee gemeen op het gebied van benen? Veel haar. Zelf denk ik dan ook dat er een verband ontstaat tussen deze soort van beharing en de huid die daardoor meer te stellen krijgt, zowel van binnen als van buiten.


Maar laten we even teruggaan naar het begin. CPL wordt dus heel vaak verward met mok. Dit klopt niet. Mok is een verzamelnaam voor verschillende soorten huidaandoeningen die aan de onderbenen voorkomen. Deze vormen zijn vaak goed te behandelen. Helaas is er voor paarden met CPL geen genezing mogelijk. CPL wordt veroorzaakt door een slecht functionerend lymfesysteem en bloedvaten in de onderhuid. De exacte oorzaak hiervan is tot op heden helaas niet bekend.


CPL en lymfen

In de vorige blog over oedemen hebben we het al even gehad over het lymfesysteem. Bij paarden met CPL is er dus vaak sprake van te weinig beweging in de huid (elastine) waardoor het onderhuidse weefsel rond de lymfevaten het vocht niet goed afvoert.

Marianne Sloet, Nederlands hoogleraar interne diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht: Door middel van lymfescintigrafie, een techniek waarbij de lymfebanen door contrasterende vloeistof zichtbaar worden, is aangetoond dat er bij deze paarden stuwing van vocht en vertraagde lymfeafvoer plaatsvindt. Dit leidt onder meer tot een verhoogde gevoeligheid voor allerlei infecties en er ontstaan allerlei problemen in de huid, zoals schilfering en verdikking van de huid, littekenvorming en verbindweefseling.”

Hoe en wanneer zie ik het?

Paarden met CPL vertonen de eerste symptomen vaak al op 2 tot 4 jarige leeftijd. De achterbenen zijn er meestal ernstiger aan toe dan de voorbenen. Dit is goed te zien wanneer de benen worden geschoren. De grote hoeveelheid beharing (sokken) vertekent dit beeld.


Het begint vaak met schilveringen en verdikkingen waarna er dikkere huidwrongen ontstaan. In deze huidwrongen, opeengedrukte huid, ontstaan weer kloven die steeds dieper worden en zich verder uitbreiden. Denk maar aan de zogenaamde ‘winterkloven’ op handen/voeten waar veel mensen last van hebben tijdens de koude maanden. Net zoals bij mensen zijn deze pijnlijk en zorgen ervoor dat paarden niet graag meer languit bewegen.


Naast de beharing wordt ook ondervonden dat paarden met CPL vaak slechte kwaliteit hoeven hebben. De oorzaak; beperkte doorbloeding. Deze slechte bloedtoevoer, en dus ook afvoer, zorgt ervoor dat de voeding en afvalstoffen in de benen en voeten niet goed doorstroomt. In de loop van de tijd ontstaan er dan ook vervelende huidknobbels.


Wederom belangrijk is, bij enige twijfel, vraag een dierenarts! Zij kunnen aangeven of het inderdaad CPL betreft en of er directe behandeling in de zin van medicatie nodig is. Pas wanneer er een diagnose is vastgesteld komt de volgende uitdaging aan bod; hoe ga ik het mijn paard zo comfortabel mogelijk maken?


Tips & tricks

Helaas is er (nog) geen oplossing of behandeling voor dit probleem waardoor het permanent weg blijft. Wel kun je, door het op tijd controleren en het goed monitoren van de aandoening, zorgen dat het ziektebeeld vertraagd.


Met mijn tinker Loewie heb ik gelukkig veel resultaat mogen behalen. Het vocht wat uit het been kon komen is weg en zijn benen zijn dus flexibeler en bewegen soepeler. Helaas zijn de riggels en kloven niet volledig op te lossen, maar doordat ik het goed kan bijhouden is het afgelopen jaar absoluut niet erger geworden. Ik ben daar ontzettend blij mee want het heeft ook veel proberen, tijd en energie gekost.


Graag geef ik jullie mijn tips en tricks die ik zelf nog steeds gebruik. Let wel, deze zijn op basis van mijn eigen ervaringen. Er zullen natuurlijk nog veel meer verschillende meningen en adviezen zijn, maar als er al een paar tussen zitten die voor jouw paard goed helpen, ben ik een blij mens!

1. Zorg voor voldoende beweging

Als je de keuze hebt voor 24/7 in een paddock paradise of vergelijkbare huisvesting, zou mijn advies zijn dat te doen. De continue beweging zorgt ervoor dat de huid soepel blijft en niet verstijft. Let hierbij wel op de omstandigheden. Bij langdurige natte of blubberige ondergronden kan dit het een negatief effect hebben op de huid. Altijd even in de gaten houden dus.

2. Voorkom zoveel mogelijk infecties met mijten en bacteriën

De huid is zeer gevoelig en pakt dergelijke viezigheid extra snel op. De weerstand van de huid is slecht en het herstel na een mijten besmetting duurt lang. Dit is niet bevorderlijk voor de huid dus probeer deze zo schoon mogelijk te houden.

3. Kort pittig

Zorg ervoor dat de beharing op de benen kort is én blijft. Hierdoor krijgen de verschillende ziektekiemen minder kans om zich aan het warme/vochtige been te hechten. Niks mis met een kort en pittig benenkapsel. 😉

4. Een suikervrij dieet. Of in ieder geval zo min mogelijk

Hoe meer suikers (afvalstoffen) het lichaam niét binnenkrijgt, des te minder hard het lichaam hoeft te werken. Zo kan deze zijn energie kan gebruiken voor andere belangrijke lichaamsfuncties. Zoals het herstel van organen en weefsel, waaronder de huid.

En als laatste, maar zeker niet onbelangrijk;

5. Zorg voor een verbeterde bloeddoorstroming

Lymfemassage zorgt hiervoor en geeft dan ook een 100% positief effect op het herstel- en ondersteuningsproces. Helaas weten nog maar weinig mensen van deze mogelijkheid. Heartbeat Riding zorgt hiervoor middels de Equissage behandelingen om de doorbloeding én het afvoeren van afvalstoffen te stimuleren.

Equissage ter ondersteuning en verlichting

Equissage Pulse levert krachtige cyclodische vibraties die zowel horizontaal, verticaal en roterend een massage geven aan het gehele lichaam. Door middel van wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat vibraties bijdragen aan een verbeterde bloedcirculatie, lymfedrainage, ontspanning en gewrichtsmobiliteit. Daarbij kan het ook bijdragen aan het genezings- en herstelproces bij revalidatie van een grote meerderheid van blessures en condities.


Met deze behandelingen zorg je voor een cyclus aan verbeteringen, namelijk:

  • Het beter afvoeren van de afvalstoffen en het verlagen van het vochtgehalte in het been

  • Blijft het been dunner

  • Is het risico op opgerekt weefsel minder

  • Ontstaan er minder open ruimtes door littekenweefsel

  • Wordt de permanente verdikking van het been wordt vertraagd.




Het mooie hieraan is dat wanneer je op tijd start met het behandelen van een paard die gevoelig is voor, of in een beginstadium zit van, CPL je echt een verschil kunt maken. Dit voorkomt een heleboel vervelende ongemakken en zal het paard een stuk minder last hebben.


Wanneer je van plan bent Equissage in te zetten voor jouw paard adviseer ik om een behandelaar minimaal 4 tot 5 keer te laten komen. Het lichaam heeft namelijk de tijd nodig om afvalstoffen en vocht te verwijderen. Hierdoor zie je niet altijd direct effect maar is het lichaam wel degelijk geactiveerd om dit in gang te zetten. De ervaring leert dat je na een eerste behandeling wel vaak direct al meer beweging voelt in de huid. Dat op zich is al een fantastische verbetering! Laat staan wat het kan betekenen voor het paard met herhaaldelijke behandelingen.


Hoe vaak behandelen?

Hoe vaak je jouw paard wil en kan laten behandelen is natuurlijk aan jou. Als het financiële plaatje geen probleem is zou ik het volgende adviseren:

1e maand 2 x per week 2e maand 1 x per week 3e maand 2 x per maand

Voor paarden met een ernstige variant blijven de twee behandelingen per maand vaak noodzakelijk. Mocht dit voor jou niet haalbaar zijn is een behandeling per maand al super. Helemaal stoppen zou ik ten zeerste afraden! Het lichaam van een paard met CPL heeft constante ondersteuning nodig waar hij zelf stagneert. Het is absoluut zonde om de behandelingen helemaal te stoppen wanneer het paard er positief op reageert. De originele klachten zullen terugkeren en wellicht sneller verergeren.


Helaas is CPL al met al een hele vervelende aandoening, maar gelukkig zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen om het dragelijk te maken voor je paard. Ik hoop dat de tips net zo goed werken voor jouw paard als voor Loewie!


Heb je nog vragen over de tips? Of ben je benieuwd naar de Equissage behandeling? Neem even contact op, ik help je graag verder!


Liefs, Lisa

bottom of page