Thermografisch onderzoek Equissage

Equissage verbeterd doorbloeding? Heartbeat Riding heeft het getest en bewezen!

25 mei 2019 – Stal Zeldenrust, Diemen
©Heartbeat Riding, Lisa Botman

Op locatie is aangekomen Jeroen van Oostveen, eigenaar van Praktijk voor paarden. Naast fysiotherapie, osteopathie en chiropractie werkt Jeroen ook met thermografie. En dat is precies waar wij mee kunnen onderzoeken wat Equissage concreet doet met uw paard in de praktijk.

Wat is thermografie?
Thermografie is een diagnostisch instrument waarbij met behulp van een infraroodcamera de warmte-uitstralingen aan de oppervlakte van het lichaam worden gemeten. De verschillen in temperatuur worden weergegeven door middel van kleuren. Het gehele lichaam van het paard kan in één onderzoek beoordeeld worden en afwijkingen aan het bewegingsapparaat kunnen zo in beeld worden gebracht.

Hoe zie ik de resultaten?

U ziet hier een thermografisch beeld van June. De verticale balk aan de rechterzijde laat zien hoe het verloop van temperatuur is aangeduid in kleuren. Van rood (warm) tot geel, groen, blauw en paars (koud). 

Het resultaat kan worden beoordeeld zodra er een voor en na beeld is gemaakt. De verschillen in kleur en de verdeling van de kleur over de lichaamsgebieden tussen deze beelden laten de verandering in temperatuur zien welke tevens, indien warmer, duiden op een verbeterde bloedsomloop.

Laten we beginnen met…

June, Quarter Horse merrie van 18 jaar.
June geniet van zowel buitenritjes als lessen. Zij wordt recreatief gereden alhoewel ze hiervoor ook te vinden was in de Reining sport.

Resultaten van June volgens Jeroen:
Na behandeling is de algehele lichaams temperatuur duidelijk omhoog gegaan en is de doorbloeding verbeterd, met name in de onderbenen is de bloedsomloop veel beter, na één uur zet de verbetering door, terwijl lichaamstemperatuur dan weer
normaal is.

Niet alleen June was aan de beurt..
Ook Boris en Dancer werden voor, direct na en een uur na de Equissage behandeling thermografisch onderzocht. Nog twee totaal verschillende paarden met duidelijke overeenkomsten qua resultaten.

Boris, KWPN ruin van 14 jaar.
Boris heeft een peesblessure en daardoor flink wat overcompensatie in de rest van het lichaam. Equissage kan voor hem op vele manieren uitkomst bieden. De resultaten laten dit zien.

Resultaten van Boris volgens Jeroen:
Doorbloeding van de benen is na behandeling ruim verbeterd, na een uur duurt de verbetering voort. Lichaamstemperatuur is na behandeling met 0,2 graden Celsius gestegen, na een uur is deze gelijk gebleven.
Noot: Het paard is na behandeling ontspannen en de “posture” is duidelijk verbeterd.

En last but not least was het de beurt aan Dancer.

Dancer, Tinker ruin van 6 jaar.
Dancer is een bewegelijke en atletische Tinker. Hij heeft ondanks zijn talent (nog) geen sportcarrière maar hij heeft daar zeker het talent voor.

Resultaten van Dancer volgens Jeroen:
Na behandeling gaat de temperatuur van het hele paard omhoog met 0,5 graden Celsius omhoog, na een uur is de temperatuur met 0,4 graden Celsius gezakt. De doorbloeding van de benen is na behandeling veel beter, en na een uur zet de verbetering zich progressief door.
Het paard heeft “dikke sokken” waardoor de temperatuur in de onderbenen niet zichtbaar wordt maar in de hoeven wel zichtbaar is.

Maar waarom is die doorbloeding dan zo belangrijk?
De doorbloeding is samen met het hart de draaiende motor van het lichaam van het paard. De doorbloeding zorgt er niet alleen voor dat er voldoende zuurstof door het lichaam verplaatst wordt, ook zorgt deze ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd zodat het lichaam herstellen. Goede doorbloeding is ontzettend belangrijk voor elk type paard van groot tot klein, van jong tot oud en van recreatie tot sportpaard.

Wat kan Equissage nog meer betekenen voor mijn paard?

  • De genezing versnellen van wond en littekenweefsel
  • Het verbeteren/verlichten/ondersteunen van spier-, pees-, rug-, maag-, darmproblemen en andere kreupelheden
  • Ter ondersteuning voor paarden met PSSM, oedeem, CPL en andere afvalstoffen/vocht ophopingen en stagnaties
  • Kan de paslengte met een gemiddelde van 21%(!) verbeteren
  • Als warming up & cooling down
  • Het biedt totale mentale én lichamelijke ontspanning

Op de pagina recensies vindt u naast de bewezen testresultaten ook de bevindingen van klanten in de praktijk. Benieuwd? Klik dan hier.

Overtuigd? Neem dan contact op voor een afspraak voor jouw paard!

©Heartbeat Riding, Lisa Botman