top of page
  • Heartbeat Riding

Maagzweren. Hoe kom je er vanaf?



Wat kan Equissage betekenen voor jouw paard en (vermoedelijk) maagzweren?

Maagzweren zijn dingen waar bijna iedere paardeneigenaar wel eens van heeft gehoord. Zo niet voor hun eigen paard dan wel voor het paard van een ander. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld 10% van de paarden die we thuis houden maagzweren heeft. Paarden in de sport, en dan vooral in de race sport, heeft 50/90% van de paarden last van deze vervelende kwaal.

Het ontstaan van maagzweren heeft verschillende oorzaken. Bij veel paarden is het stress, een verkeerd voedingspatroon/dieet en problemen met het gebit. Denk bijvoorbeeld aan voldoende ruwvoer, pas op voor het overmatig voeren van krachtvoer en voorkom een lege maag van je paard. Een paard maakt constant maagzuur aan, wat erg pijnlijk is op het moment dat dit zuur constant tegen de maagwand aan klotst. Dit zorgt voor zweren in de maagwand. Een paard met een constant volle maag heeft daar geen last van en hiermee een veel kleinere kans op het ontwikkelen van maagzweren. De hele dag kleine beetjes eten kunnen daar bij helpen.


Denk ook aan het aanmaken van speeksel, dit neutraliseert de PH waarde in de maag. Als een paard goed moet kauwen op zijn voeding maakt hij meer speeksel aan, verteert hij zijn voeding beter en verlaagd dat de kans op maagzweren. Ik doe bijvoorbeeld een handje lucerne door het eten van mijn paard waardoor hij ook langer en meer te kauwen heeft.


Deze signalen kunnen duiden op een maagzweer

  • Gapen

  • Verminderde werk- en eetlust

  • Gewichtsverlies

  • Pijnlijkheden bij opzadelen/aansingelen

  • Knarsen

  • Slechte vacht

  • Depressief

  • Koliek

  • Diarree

  • Kwijlen (overmatig speeksel aanmaken)

  • Luchtzuigen

  • En helaas nog veel meer.

Je paard kan uiteraard ook last hebben van maagzweren zonder dat je dit merkt of een van deze bovenstaande signalen ziet.


Equissage kan helpen bij het reduceren van stress en kan helpen bij de (over)belasting van je paard. Beide zijn grote oorzaken voor het ontstaan van maagzweren.

Stress zorgt voor de productie van vervelende stofjes waar de maagwand gevoeliger van wordt. Op het moment dat er dan teveel maagzuur is krijgt je snel aantasting van deze maagwand. De grootste factoren van stress bij een paard zijn geen onbeperkt ruwvoer, onvoldoende beweging(ruimte) en het contact met soortgenoten. Ook zware arbeid kan ervoor zorgen dat een maag meer samentrekt. Het lichaam is dan teveel in de ‘’vluchtstand’’ Daardoor komt de zure inhoud van het onderste deel van de maag in contact met het minder goed beschermde bovenste deel.


Uiteraard kan Equissage niet helpen bij een tekort aan ruwvoer of een van de andere belangrijke oorzaken. Wel optimaliseert Equissage de lymfedrainage en de bloedcirculatie en helpt daardoor bij het elimineren van toxinen en voorkomt opbouw van melkzuur. Een paard wat lekker in zijn vel zit en geen spierpijn heeft ervaart minder stress. Equissage werkt ook ontspannend. Het hoofddoel is fysieke en mentale spanning los laten en volledige ontspanning te creëren. De zeer diepe vibraties werken zelfs tot aan de organen. De plek van de maag kan extra worden ondersteund.


Equissage kan door zijn niet agressieve, maar zeer diep indringende krachtige massage zonder enige vorm van onprettig bijeffect, zijn bijdrage leveren in het voorkomen van blessures.

Vragen of dit voor jouw paard iets kan betekenen? Vraag vrijblijvend een advies!


Liefs, Lisa



bottom of page